ELA Blockchain Services a.s.
Home banner 1

ElA blockchain ověří prohlášení o bezinfekčnosti

S návratem k běžnému provozu budou firmy řešit, jak zajistit bezpečné pracovní prostředí pro své zaměstnance. Jedním z nástrojů mohou být čestná prohlášení, potvrzující, že zaměstnanci nejsou nemocní a nepřišli do kontaktu s nemocnými. Ověřit pravost těchto prohlášení může firmě pomoci aplikace napojená na průmyslový blockchain Elektrotechnické asociace.

Zaměstnanec přijde ráno do práce a na vrátnici vyplní v počítači během pár vteřin jednoduchý formulář. V němž uvede, že není nemocný ani se nepotkal s někým, kdo trpí nemocí Covid-19. Napíše své jméno a vloží osobní číslo PIN, které mu přidělí zaměstnavatel. Po kliknutí se čestné prohlášení uloží do databáze blockchain.

Záznam ale neobsahuje ani jméno zaměstnance ani název firem. U času a data čestného prohlášení je jen 64místný kód, takzvaný hash. V něm je zakódováno jak jméno zaměstnance, tak i název firmy.

Pověřený pracovník ve firmě může zpětně v blockchainu ověřit, že daný zaměstnanec čestné prohlášení vyplnil. Ze jména, osobního čísla PIN a jména firmy si vygeneruje hash, podle něhož v blockchainu dohledá všechna čestná prohlášení zaměstnance.

Podstatné je, že do blockchainu se neukládají žádné citlivé údaje, podle nichž by kdokoliv bez patřičného pověření mohl identifikovat zaměstnance nebo firmu. Bližší informace můžete získat od Otto Havle, předsedy představenstva ELA Blockchain Services (havle@elachain.cz).

Elektrotechnická associaceJsme 100% dceřiná společnost Elektrotechnické asociace České republiky. www.electroindustry.cz
© 2024 ELA Blockchain Services a.s., Všechna práva vyhrazena.. Vytvořilo grafické a wébové studio Lagarto.cz